Το «αχλαδάκι» είναι ένα ξεχωριστό αμυγδαλωτό (που δεν περιέχει βέβαια καθόλου αχλάδι) το οποίο το φτιάχνουν οι παλιές νοικοκυρές στη Χώρα Κυθήρων. Τα Χριστούγεννα είναι ο κουραμπιές του νησιού και δεν λείπει από κάθε σπίτι. Τη συνταγή μάς δίνει ο chef Κωνσταντίνος Μουζάκης, διευθυντής Γαστρονομίας του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Υλικά

  • 700 γραμμάρια αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα και τριμμένα
  • 700 γραμμάρια μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα και γαρύφαλλα, τριμμένα μαζί
  • Zάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα αμύγδαλα, το μέλι και το τρίμμα με την κανέλα και τα γαρίφαλα.
  • Βάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα κι ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ρευστό μείγμα.
  • Βγάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και έπειτα το ρίχνουμε σε μία επιφάνεια κι αρχίζουμε να κόβουμε από το υλικό και να πλάθουμε τα κομμάτια ώσπου να τους δώσουμε τη μορφή αχλαδιού.
  • Έπειτα τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή ακόμη με κανέλα ή κακάο.
  • Αφήνουμε τα αχλαδάκια σε έναν δίσκο να κρυώσουν και να σφίξουν για τουλάχιστον 10 ώρες.
  • Αν θέλουμε, τα διακοσμούμε στο «κοτσάνι» τους με ένα κομμάτι γαρίφαλο.